poniedziałek, 10 maja 2010

Dotyk i smak ryb

Zaczęliśmy uważać ryby akwariowe za mało wrażliwe, niektóre z nich są niesłychanie czułe na wiele rodzajów bodźców. Uważa się że karp (Cyprinus carpio) posiada zmysły podobne do ów ssaków. Zmysł smaku u większości ryb ma umiarkowaną zdolność, kubki smakowe rozmieszczone są w okolicy pyska. Ryby na ogół nie są zbyt wrażliwe na dotyk, jednak budowa narządów tego zmysłu jest zróżnicowana u poszczególnych Binków. W niektórych częściach ciała ryb znaleziono struktury podobne do ludzkich komórek czuciowych i wolnych zakończeń - są to np. promienie płetw piersiowych u niektórych jajkowatych. Głowacz (Cottusgobio) posiada wprawie tylko niewyspecjalizowane zakończenia nerwowe, wykazuje dużą wrażliwość w okolicach głowy i na wąsikach. Prócz głowacze posiadają znacznie wrażliwszy zmysł smaku niż pozostałe rybki.