poniedziałek, 10 maja 2010

Zmysły ryb akwariowych

Większość ryb posiada te same pięć zmysłów, co człowiek: wzrok, dotyk, smak, węch i słuch. Dwa ostatnie są jednak u ryb lepiej rozwinięte. Dodatkowo ryby posiadają szósty zmysł, jakim jest linia boczna.

Zmysł węchu
U większości gatunków ryby akwariowe zmysł węchu rozwinięty jest lepiej niż zmysł smaku. Powodem jest znacznie większa przydatność węchu, wykorzystywanego przy wyszukiwaniu pokarmu. Ryby lokalizować mogą pokarm ze znacznych odległości, używając Nozdrza zlokalizowane są na końcu głowy; przeważnie nie i połączone z pyskiem. W większości przypadków nozdrza prostu dwoma płytkimi zagłębieniami, przykrytymi klapkami, kontrolują przepływ wody. Wyjątkowo dobrze rozwinięte na posiadają rekiny i węgorze. Nozdrza ryb nie biorą udziału w pływie wody przez skrzela, gdyż są ślepo zakoric.
Oprócz zastosowania węchu do wyszukiwania pokarmu które gatunki rybki używają go przy odnajdywaniu. Łosoś (Salmonidae) posiada szczególnie wrażliwy Dorosła ryba potrafi odnaleźć, za pomocą zmysłu węchu, 1 w której się wykluła, powracając na tarło po kilkuletnim o żerowania w morzu.
Niektóre ryby uwalniają ze skóry do wody „substancje". Inne ryby w stadzie odbierają te informacje wę* zostając w ten sposób poinformowane o niebezpieczeństw akwarystyka.